Kiełki z domowej uprawy

7 Sty

kiełki2

W sezonie mało aktywnym ogrodniczo oprócz plantacji rukoli czy sałaty na parapecie możemy prowadzić również domową uprawę kiełków.

Kiełkujące nasiona intensywnie korzystają ze zmagazynowanych w swoim wnętrzu składników, dlatego należy je często (2-3 razy dziennie) płukać przegotowaną wodą, żeby usunąć produkty przemiany materii. Potrzebna jest więc przede wszystkim systematyczność. Jeśli zaniedbamy płukanie kiełków, mogą zacząć pleśnieć, a wtedy trzeba już wyrzucić całą partię. Najwygodniejszym naczyniem będzie plastikowa kiełkownica, którą można kupić za ok. 20 zł w marketach budowlanych, sklepach ogrodniczych czy na Allegro. Moja kiełkownica ma trzy poziomy, które można rozłączyć lub używać wszystkich na raz. Wystarczy wlać wodę na górny poziom kiełkownicy i zlać z dolnego pojemnika, gdy przepłynie. Wodę z kiełkowania możemy wykorzystać do podlewania roślin w domu lub w ogrodzie.

Jeśli nie mamy kiełkownicy albo nie chcemy kupować kolejnego grata do kuchni :) wystarczy słoik z gazą naciągniętą zamiast pokrywki. Wlewamy do niego wodę i wylewamy, stawiając do góry dnem. Nasiona można też płukać na sicie, ale czasem delikatne kiełki kruszą się od przekładania na sito, słoik z gazą wydaje się więc być całkiem wygodnym rozwiązaniem. Kiełkownicę/słoik trzymamy w miejscu jasnym, ale najlepiej nie bezpośrednio nasłonecznionym. Przed kiełkowaniem nasiona namaczamy przez kilka godzin w przegotowanej wodzie.

Na rosyjskiej Wikipedii znalazłam nawet taki wynalazek (zdjęcie na licencji Creative Commons, źródło)

Sprouting_mung_beans_in_a_jar

Jakie nasiona nadają się na kiełki? Na przykład lucerna, groch, fasola, burak, kukurydza (kiełki mają słodki smak), brokuł, słonecznik, kapusta, rzodkiewka, kozieradka (dość intensywny smak). Rzeżuchę moim zdaniem lepiej kiełkować na ligninie, gdyż kiełkując wytwarza dużo śluzu, który w kiełkownicy może być ciężki do wypłukania i pleśnieje. W sklepach można kupić też mieszanki nasion. Najlepiej kupować nasiona przeznaczone do kiełkowania, te przeznaczone do siewu gruntowego mogą być zabezpieczane za pomocą środków chemicznych. Kiełki nadają się do spożycia po ok. 3 dniach (to zależy od gatunku, na opakowaniu często jest napisane, ile zajmuje kiełkowanie).

Kiełki można jeść na przykład na kanapkach, w sałatkach, z twarożkiem, albo dodawać do potraw. Na zdjęciu poniżej smażony makaron z warzywami i kiełkami. Może nie wygląda porywająco, ale nie nadaję się na blogerkę kulinarną:)

kiełki3

A w bonusie – zdjęcie styczniowych (!) zbiorów rukoli z ogrodu (fot. Anna H.) :)

1525261_663195253701280_727455161_n

Skomentuj

Please log in using one of these methods to post your comment:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: